SB 1982 nr. 4
Ved Inger og David Larsen
Når vi har folkedans her på egnen – hvilket der med stor tilslutning var i Roerslev Forsamlingshus sidste vinter – har vi ofte danset til en vals, som vi kalder »Asperupvalsen«.
Politibetjent Andreas Jepsen, Nørre Aaby, som interesserer sig meget for folkedans, fandt for ca. 30 år siden denne vals i en gammel nodebog på Asperup Toftegård. Det viste sig, at valsen er skrevet i 1858 af den daværende ejer af Toftegård, Peder Nielsen Jørgensen. Dengang lå Toftegård i øvrigt ikke, hvor den nu ligger, men ved Hindballevej, hvor gartner Raymond Poulsen nu bor. I 1906 blev den gamle gård brudt ned, og en ny gård blev bygget oppe på toften, hvor den nu ejes af Jørgen Melbye Larsen.
Peder Nielsen Jørgensen har foruden ”Asperupvalsen” skrevet flere stykker musik, og noderne til disse ting formodes at være i hans efterkommeres besiddelse. Han døde i 1882 kun 46 år gammel, og hans kone, Ane Marie, blev derefter alene med seks børn, fem sønner og en datter. Datteren, Kirstine, blev gift med en lærer, den senere Viceskoleinspektør Bygbjerg i Middelfart. Også to af sønnerne blev lærere. De tre øvrige sønner blev alle landmænd.
Ane Marie Jørgensen, som indtil sin
død i 1911 holdt sammen på det
musikalske hjem på Toftegård.
Den ene af dem var Anton Jørgensen, som senere overtog Toftegård og drev den indtil sin død i 1954. Han var da 76 år gammel. Anton Jørgensen havde arvet sin fars anlæg for musik og var en meget aktiv deltager i de mange dilettantstykker, som i årenes løb blev opført i Båring Forsamlingshus, ligesom han også var medlem af sangkoret.
En anden søn var Karl Madsen Jørgensen, som sammen med sin kone, Thyra, havde Gammelgård i Båring. Han døde i 1940, og Thyra Jørgensen boede derefter sammen med sin bror og søster på Båring bageri. Peder Nielsen Jørgensens musikglæde satte naturligvis sit præg på familielivet i hjemmet på Toftegård. Og dette præg blev bevaret også efter hans død. Hans kone, Ane Marie, formåede ikke blot at holde sammen på hjemmet, men ofte samlede hun i sit hus mange af sognets unge mennesker, som dermed kom til at nyde godt af den gode sang og musik, der var i det hjem.
Glæden over sang og musik er indtil i dag gået i arv blandt Peder Nielsen Jørgensens efterkommere. Et barnebarn, læge Palle Jørgensen fra Odense har således indtil flere gange sammen med sin familie været i Båring Forsamlingshus for at underholde, hvad de hver gang har gjort meget dygtigt.
Inger og David Larsen