SB 2016. Oktober, særnummer
Båring-Asperup 2016 fra luften.
Formand for komitéen Annette Vilhelmsen på legepladsen.
Niels Kristian Lohmann interviewes.
Kystaktiviteter ved Båring vig.
Skulpturstien.
Tvillingegården.
Båring forsamlingshus.
Sognehuset.
Kirken i Asperup.
Tak til fotograferne for billederne til dette blad.
Det blev til en 2. plads i kapløbet om at blive Årets Landsby 2016.
I den anledning udkommer Sognebladet med dette særnummer. Vi synes, at det store forarbejde, der er gjort, fortjener at blive kendt og husket.
Her kan I læse Niels Kristian Lohmanns ansøgning, Grethe Marcussens gennemgang af hele forløbet og uddrag af Rasmus Enemærkes referat fra lørdag 13. august, hvor byen fik besøg af dommerkomitéen. Desuden vises billeder fra den dag og fra vores sted i øvrigt.
Der er slet ikke tal på alle de engagerede mennesker, der har taget del i det store forarbejde. Af tidsmæssige grunde kunne vi desværre ikke vise hele byen frem.
I grunden er det jo ikke kun de sidste måneders ihærdige indsats for at blive Årets Landsby, der er vigtig. Æren for den fornemme 2. plads kan vi takke hinanden for. Det er det daglige engagement i alle de mange foreninger og udvalg og på arbejdspladserne her, der har gjort Baaring-Asperup til en dejlig landsby.
Hanne Drejer
Sådan var forløbet
‘Bor du i Årets Landsby?’ Sådan stod der den 27. april 2016 i Ugeavisen Vestfyn. Det fremgik desuden, at prisen nu uddeltes for 20. gang, og at din landsby skulle tælle under 2000 indbyggere, have en udviklingsplan og være organiseret med et lokalråd, hvis den skulle gøre sig håb om at komme i betragtning. Landdistrikternes Fællesråd skulle senest den 1. maj have en ansøgning på højst 3 sider i hænde, og årets tema var de frivilliges betydning for lokaludviklingen.
Niels Kristian Lohmann traf en rask beslutning, skrev nedenstående ansøgning, der sammen med kommunens udviklingsplan, lokalrådets vedtægter, sidste formandsberetning og generalforsamlingsreferat, samt nogle programmer og omtaler af forårets store stedlige begivenheder blev sendt kl. 19.26 den 30. april. Udover Lene Bolding og Rasmus Enemærke fra lokalrådet var kun undertegnede vidende om Lohmanns forehavende!
Den 2. maj bekræftede sekretariatschef Allan Andersen at have modtaget den fremsendte ansøgning:
Baaring og Asperup var oprindelig 2 små landsbyer, der siden er vokset sammen til én. De udgør Asperup sogn, og der er i dag godt 1600 indbyggere.
Stærke slægter og store personligheder har i tidens løb medvirket til, at vi her fik et vågent og engageret lokalsamfund. For begrænsningens skyld skal her blot nævnes 4 navne:
1) Mads Melbye, der var præst i Asperup og Roerslev sogne fra 1845 til 1879. Han var manden, der gennem sin gerning satte gang i
meget. Med baggrund i sit grundtvigske livssyn fik han kirke- og menighedsliv til at blomstre. Med forbindelsen til bl.a. Askov Højskole skabtes baggrund for oprettelse af en friskole i Asperup, og her skabtes tradition for afholdelse af en lang række folkelige møder.
2) Siden kom så præsterne Hans Øllgaard, 1920-1938, og
3) Kresten Drejergaard, 1974 – 1995, der som bekendt begge blev biskop i Fyns Stift.
4) Men frem for nogen har sognepræst Kaj Thanings virke igennem en lang årrække,1938 – 1973, været livgivende for det folkelige og kulturelle arbejde i sognet. Blandt mange initiativer var det Kaj Thaning, der efter års utrættelig indsats med stor lokal opbakning fik rejst Baaring Højskole i 1959. Det gav udvikling og et løft til by og egn, og skolen blev på flere måder et sundt modspil til det etablerede samfund.
Forandringens vinde er selvfølgelig også gået over vores by; men kontinuiteten fra før til nu er intakt. En række ildsjæle og mange medaktører fører i dag fællesskabet og det kulturelle liv videre bl.a. gennem stedets rige foreningsliv.
Asperup kirke er en stor og smuk landsbykirke. En aktiv og dygtig sognepræst har sammen med et engageret og kompetent menighedsråd mange jern i ilden med tiltag som børnekirkekor, babysalmesang og minikonfirmander. 4 gange årligt udgives et fint sogneblad, og hver forsommer inviteres til pensionistudflugt.
Det smukke og velfungerede sognehus blev bygget i 2006. Provstiudvalget sagde først nej, men så donerede nu afdøde Jørgen Melbye Larsen en million til formålet. Dette beløb plus indkomsten ved salg af præstegårdsskoven gjorde udslaget, og der kom tilladelse til at bygge. I husets indbydende mødelokale afholdes bl.a. i vinterhalvåret 6 åben-hus-eftermiddage med foredrag.
I kirken afholdes hvert år adskillige koncerter. Den 14. januar 2016 stod Tina Rassing og
Jesper Gade i spidsen for en herlig nytårskoncert. Se 2 vedhæftede bilag.
Mikkel Dragmose-Hansen fortæller om den rytmiske efterskole.
Baaring Højskole var i knap 50 år egnens kulturelle flagskib og indbød til rigtig mange interessante møder. Dramatiske møder og
stjernestunder står stærkt i erindringen; men vigende elevtilgang betød, at højskolen kørte fast økonomisk i 2008.
En række møder hen over foråret resulterede i dannelsen af en ny skolekreds og bestyrelse med det formål at oprette en Rytmisk Efterskole i den tidligere højskoles bygninger.
Den første forstander, Jens Horn, blev ansat og virkede i 4 år. Han var en ildsjæl og en utrættelig slider i opstartfasen. – Udfordringen
med at få økonomien og de formelle godkendelser på plads var stor. Sideløbende arbejdede en gruppe frivillige igennem vinter og vår med at klargøre bygninger og park til en ny virkelighed.
Den 9. august 2009 fyldtes efterskolen med over 100 forventningsfulde elever. Ved indvielsen den 13. september sang eleverne, akkompagneret af DRUEN, Danmarks radios ungdomsstrygerensemble!- Alle sang med på ‘I Danmark er jeg født’ og ‘Kære linedanser’. Det var en stjernestund.
Annemette Sodtmann Laursen fortæller om Båring børneunivers.
Tæt ved Baaring skole er opført en multisal, naturligvis til skolens brug. Men her afholder musikforeningen Bamok årligt 2-3 koncerter, der samler et publikum på ca. 300 hver gang. – Derudover er der bygget vuggestue og børnehave, der sammen med den nu 6-klassede skole udgør Baaring Børneunivers. For nylig er skolen blevet renoveret for 17 millioner og fremstår indbydende for elever og lærere. Forældrene vogter om det lokale.
I forbindelse med skolen befinder sig Lokalhistorisk Arkiv. Her udføres et stort, seriøst og frivilligt stykke arbejde. Se evt. arkivets hjemmeside www.ar-arkiv.dk
Skolen lægger også lokaler til ældreklubbens møder.
Baaring Forsamlingshus har i 40 år afholdt loppemarked. Bevidstløst – ja, men det styrker husets økonomi, og det giver et godt sammenhold. En dygtig og aktiv bestyrelse sørger for husets vedligehold. For en del år siden gennemførtes indvendig renovering. 2 private sponsorerede 30.000 kr. hver, en gav en ny hoveddør, andre nye lysekroner og rigtig mange ydede frivilligt arbejde. – Der afholdes fællesspisning 4 gange årligt. Frivillige laver mad til de mellem 70 og 100 deltagere. Siden 1970 har Baaring-Asperup sangkor mandag aften holdt til i forsamlingshuset. Sidste mandag kunne man opleve en rigtig fin koncert i anledning af sæsonafslutning. Se bilag med program.
Charlotte Nyeng fortæller om Båring Gymnastikforening.
I byens udkant ligger et velfungerende idrætsanlæg med klubhus. Her har BGF, Baaring gymnastikforening, sine aktiviteter. Frivillige holder trofast ved som instruktører og bestyrelse.
– Gymnastikken foregår på skolen.
På et grønt område i parcelhuskvarteret er indrettet en børnevenlig legeplads, som passes af egen forening.
2 rideskoler befinder sig i Baaring-Asperup.
De er velbesøgte.
Sognesamvirket ser det som sin opgave hvert år at uddele dels en initiativpris, dels en forskønnelsespris. Initiativprisen 2015 gik til Christina Johansen og Bjarke E. Sørensen på Kalundgaard, som i deres meget store avlsbygninger, der jo ikke længere er i brug til deres oprindelige formål, har indrettet kontorlandskaber til 3 forskellige virksomheder, heriblandt Friskolernes Landssekretariat. Daglig er 30 i arbejde på stedet. Det er da lidt af et kup! Bilag vedhæftet.
Som dagligvareforretning har vi kun Dagli’Brugsen tilbage. Den kører støt og rolig. Lederen, som hedder Lone, er en ildsjæl i forhold
til arrangementer i vort område.
I en tidligere købmandsforretning på Middelfartvej sælges gaveartikler af mange slags. For nylig indledte dennes ejer et samarbejde og lokalefællesskab med Historicum, som bl.a. har salg og udlejning af historiske dragter. Her beskæftiges 5 personer. Se: www.historicum.eu
Som noget helt unikt i sin art skal nævnes Tvillingegården, et fristed for ældre, beliggende ved Baaring Vig. Denne kulturperle er kendt viden om. Grundlaget var 2 mindre ejendomme, som blev doneret til ældre i Nr. Aaby, Ejby og Middelfart kommuner, de tre, som i dag jo udgør Middelfart kommune. Indretningen, som den foreligger i dag, er mig bekendt foretaget ved frivillige donationer og frivillig arbejdskraft. En solskinshistorie, skønnere end nogen havde drømt om.
I morgen søndag den 1. maj er der kulturdag i Asperup fra kl. 13 med indvielse af Nordvestfyns Skulptursti som første punkt. Nogle af afdøde stenhugger Frede Troelsens skulpturer åbner stien. Se vedhæftet udførligt program for ‘Baaring Banke kulturdag 2016’.
Jeg er lidt stolt af vores lokalsamfund. Tingene spirer og gror. Et spændende sted at leve og bo.
Niels Kristian Lohmann
Det videre forløb
Den 8. juni er der nyt fra Landdistrikternes Fællesråd. Dommerkomitéen har været samlet og har blandt rigtig gode og velkvalificerede kandidater udpeget 3 finalister: Trekroner fra Jammerbugt Kommune, Baaring-Asperup fra Middelfart Kommune
og Torup fra Halsnæs Kommune.
Vi ønskes tillykke, og det understreges kraftigt, at denne information ikke må offentliggøres før efter fredag den 17. juni, hvor nomineringen finder sted kl. 16.30 under Folkemødet på Bornholm. Det pointeres, at det ville være rigtig godt, hvis vi havde mulighed for at sende en repræsentant til dette arrangement.
Gode råd var dyre! Det endte med, at det blev mig, der tog til Bornholm. På rette sted i rette tid uddeles 2 minutters taletid af Annette Vilhelmsen!
Hvad jeg blandt meget andet ikke fik sagt ved den lejlighed, hvor jeg skulle fremhæve vor landsbys mange fortrin, var, hvilket
held vi i 2008 havde med valg af et lokalråd, som siden med succes har slidt for at gøre vort sted til et attraktivt bosted.
Den 20. juni kom P4 Fyn til Asperup. Rasmus Enemærke blev interviewet på Den Nordvestfynske Skulptursti. Dernæst var det Lohmanns tur hjemme i privaten.
Sommerferien var næsten forbi, da der den 3. august kom melding om, at dommerkomitéen havde afsat 11⁄2 time til hver finalist. Hos os kunne besøget blive lørdag den 13. august kl. 10 -11.30. Det takkede vi ja til og bad dem møde op i Sognehuset, Kirkestræde 1.
Torsdag den 4. august om aftenen mødte Lene Bolding, Rasmus Enemærke og jeg op hos Lohmann for at lægge program for
komitéens besøg.
Og dagen kom! Såvidt det er kommet til mit kendskab, gik det som smurt. Selv om det var lørdag, var der børn alle tænkelige steder, på sportspladsen, på legepladsen og i skolegården. Byen var flagsmykket, og her følger Rasmus Enemærkes beretning i uddrag:
Baaring-Asperup begejstrede dommerkomitéen.
Niels Kristian Lohmann, Lærkestræde, forstår hvordan man skaber røre i Baaring-Asperup.
Lohmann, som de fleste af os vist bare kalder ham, var således manden bag de ekstra mange børn på legepladserne, ekstra mange flag i flagstængerne og ikke mindst den ekstra gode stemning, der lørdag formiddag den 13/8 bredte sig ud over Baaring-Asperup, fordi dommerkomitéen for Årets Landsby 2016 kom på besøg. Med sin ansøgning til konkurrencen, afsendt i 11. time op til deadline 1. maj, sikrede Lohmann, at Baaring-Asperup kom med i finalefeltet på de kun tre landsbyer for at løbe med titlen.
Lørdagens program startede i højt solskin på gårdspladsen ved præstegården, hvor de fem medlemmer af dommerkomitéen, med tidligere minister Annette Vilhelmsen i spidsen som formand, blev modtaget og budt velkommen, imens en optagevogn fra TV2/Fyn, lidt uventet for os lokale, rullede ind på gårdspladsen.
Friskbagt brød i Dagli’brugsen.
Formiddagskaffen blev sat til livs på noget nær rekordtid, mens vi fik startet dagens program med Hanne Drejers præsentation af de
mange aktiviteter, som har udgangspunkt i sognehuset og derefter lokaludvalgets arbejde ved Lene Bolding.
Med Lohmann, nu udstyret med TV-mikrofon, omhyggeligt monteret under skjorten af den unge kvindelige journalist, og Vilhelmsen
på plads på bagsædet i førerbilen gik turen via Lærkestræde, eller Hovedgaden, som Lohmann ynder at kalde det hyggelige stræde, til første stop: Den Nordvestfynske Skulptursti, som blev præsenteret af Christine Beelaerts. Herfra en rundtur forbi BGF’s boldbaner, hvor nogle drenge ”tilfældigvis” havde indtaget multibanen, og videre til Den Rytmiske Efterskole, hvor efterskolens formand Mikkel Dragmose-Hansen fortalte om denne, naturligvis med øvelarm i baggrunden.
Stadig i skinnende sol og med fem glade dommere i bilerne var næste punkt på ruten, at legepladsen lige skulle rundes – ikke tid til ophold ifølge tidsplanen – på vejen til næste stop ved Baaring Børneunivers. Ved synet af vores topmoderne legeplads med glade børn alle vegne, beordrede formand Vilhelmsen alle mand ud af bilerne, for: ”Det her kan vi da ikke bare køre forbi.” Humøret var højt, da vi efter dette uautoriserede stop fortsatte den planlagte rute.
Skoleleder Annemette Sodtmann Laursen bød dommerkomitéen velkommen til Baaring Børneunivers og gav en hurtig rundvisning i nogle af de nyindrettede lokaler, mens hun bl.a. fortalte om den nye læringsform: Uge-skema-revolutionen, der er indført i 6. klasse.
Som mange ved, pryder BAMOKs billedgalleri gangen udenfor Multisalen, og derfor var det her Jesper Ulriksen og Poul Kjærgaard fortalte, at BAMOK altid forsøger at give sit publikum 10% mere, end de forventer og i øvrigt holde et meget højt musikalsk niveau, når der bookes musik. Det sidste kunne dommerkomitéen forvisse sig om ved at studere billedgalleriet.
Indtil dette punkt var tidsplanen overholdt til punkt og prikke, men så overtog dommerkomitéens presserådgiver taktstokken og tillod
TV-interviews med både Annette Vilhelmsen og Lohmann. Det gav et lille pusterum i det pakkede program, hvor de fire øvrige dommere fik lejlighed til at tale lidt mere på kryds og tværs med nogle af os lokale. Den lokale journalist fra Fyens Stiftstidende, som var mødt op på skolen, fik ligeledes tid til at få nogle interviews på blokken.
Bjarke Eg Sørensen fortæller om Kalundgård.
Næstsidste stop på ruten var Kalundgaard, hvor Bjarke Eg Sørensen fik lejlighed til at præsentere de kontorlokaler, som han har indrettet i tre af den store gårds længer, og som bl.a. udlejes til Friskoleforeningen. Der var tydelig benovelse at spore hos dommerkomitéen over de flot restaurerede lokaler.
Dagens sidste stop var Tvillingegården, og ruten gik naturligvis ad Skovgyden, fordi man her kører henover det højeste punkt på Baaring Banke og får det måske flotteste kig ud over Baaring Vig. Desværre var solen på dette tidspunkt forsvundet bag regnskyerne, men udsigten tog alligevel kegler.
Erik Gram Andersen fortæller om Tvillingegården.
På Tvillingegården tog Erik Gram Andersen imod med en fortælling om huset og dets mange aktiviteter. Karsten Bolding berettede om Baaring Vig Kystaktiviteter og tømmerflådelauget, inden Lone Haugsted fra Dagli’Brugsen sluttede programmet af med, hvad hun og Brugsen betyder for og bidrager med i lokalsamfundet.
Turen rundt i Baaring-Asperup gav dommerkomitéen indtryk af en landsby, der summer af liv, engagement og fællesskab. Min egen fornemmelse var, at stemningen blandt de fem dommere blev bedre og bedre i løbet af dagens program.
I arrangørgruppen er vi meget glade for den store opbakning fra alle dem, som vi har mødt og talt med ved denne lille charmeoffensiv.
Tak til alle medvirkende: Ildsjælene, som stillede op for at præsentere deres arbejde, børn og voksne på legepladser og boldbaner og til alle dem, som lod Dannebrog gå til tops.
Det gjorde indtryk, og Lohmann var så stolt af vores by. Det stod der i hvert fald i avisen dagen efter.
Rasmus Enemærke
Formand, Baaring Banke Lokaludvalg
Til toppen