25 års jubilæum i lokalarkivet

Sognebladet nr. 4 2014
2014 er om noget blevet jubilæernes år. Asperup-Roerslev lokalhistoriske arkivforening er ingen undtagelse. Stiftende generalforsamling fandt sted på Baaring Højskole den 6. april 1989, og foreningen har lige siden drevet lokalarkiv her i sognene.

Ideen havde flere ophavsmænd. Ikke underligt, for lokalhistorie var i 1980erne blevet ’sagen’, på landsplan og også ganske tæt på i vore nabosogne, Brenderup og Kauslunde-Gamborg, til eksempel.

En væsentlig forudsætning hos os var til stede allerede i 1981, for fra da af udkom Sognebladet
4 gange årligt. Menighedsrådet havde fundet økonomisk mulighed for en bladudgivelse, som en redaktion gav form og indhold. Kirkestof var naturligvis en selvfølge, men allerede inden første nummer kom på gaden, stod det klart, at sognenes institutioner, foreninger og skribenter iøvrigt ville kunne regne med spalteplads. Inden blad nr. 3 kom på gaden, havde lokalhistorisk stof sneget sig ind, og ikke mindst Kaj Sørensen, redaktionsmedlem, typograf og bosat i Roerslev, insisterede på, at der helst i hvert blad skulle være en lokalhistorisk artikel. Og det gik sådan. Bladet skulle være et sogneblad, ikke blot et kirkeblad.

I 1984 fejrede højskolen sine første 25 år bl.a. med en bogudgivelse, ’Et herreds liv. En mosaik over livet i Vends Herred’. Stof hertil blev samlet ind fra hele herredet og skrevet sammen af en historiker. Ideen hertil fik højskolens forstander Georg Bendix. Han foranstaltede lokalhistoriske aftener på skolen i foråret 1984. En masse stof kom på bordet, og nu var der ikke langt til ideen om et arkiv her på stedet. Men hvor skulle det være?

En bestyrelse blev valgt i 1989. Ved konstitueringen blev Johs. Christensen, Lille Dyrhøj,
formand, Bodil Petersen, dengang fra Blanke, næstformand, desuden Thinne Nielsen,
25 års jubilæum i lokalarkivet Vedelshave, Karl Laurits Rosendal, Baaring,
og undertegnede.

Et sted at være’ var i starten en skuffe i et skab i et klasseværelse på højskolen. Bendix fulgte ideen til dørs, men allerede i sommeren 1989 svarede Nr. Aaby kommune positivt på en anmodning om et lokale. I december 1990 fik arkivet rum bag skolekøkkenet på Baaring skole. I 1998 flyttede arkivet ind
i Byvejen 29 C med den tilhørende brand-og vandsikre tidligere garagebygning. Her var
og er godt at være. Kommunen fortjener tak for god behandling.

Her og nu
Et arkiv skal ikke blot indsamle, registrere og passe på papirer, billeder m.m.m. Formidling af indhentet viden til beboerne i det område, arkivet dækker, er vigtig. Enhver vil derfor kunne forstå, hvor afgørende gratis spalteplads i Sognebladet har været og er, for herigennem nås alle husstande. En stor tak til menighedsrådet er på sin plads.

Udstillinger er jo klart formidlende. Til dette er der ikke megen plads i lejligheden, men kirkerne, forsamlingshusene i Roerslev og Baaring, højskolen og skolen har indimellem været brugt. Tak for muligheden.

Arkivet har nu en meget velbesøgt hjemmeside, hvor bl.a. alle artikler er lagt ud. Det drejer sig om i alt 120. Det resulterer i mange henvendelser, forespørgsler og materiale fra hele landet. Det forlyder fra pålidelig kilde, at der i 2013 var 12919 besøg på hjemmesiden. Det svarer til godt og vel 35 om dagen.

I forbindelse med den årlige generalforsamling er der lejlighed til at høre foredrag om et historisk emne. Desuden afholder foreningen en årlig udflugt til et spændende sted, et såkaldt træf.

Hvert år i slutningen af november er arkivet klar med en arkivkalender, der indeholder lokalt billedstof. Den forhandles i Dagli’Brugsen og i arkivet.

I samarbejde med Middelfart kommunes øvrige arkiver udgives årligt bogen Vends. Den kan bestilles gennem arkivet eller købes i en boghandel. Bogen, Vends 14, udkommer
i år den 7. november.

Arkivet har p.t. 8 medarbejdere.

Grethe Marcussen

Til toppen